Voordat je begint met fokken is het belangrijk dat je een doel voor ogen hebt. Ga je hierin verdiepen en vraag eventueel andere fokkers om hulp, om te voorkomen dat je cavia’s koopt met de verkeerde kleur of ras voor jou doel.

De cavia’s worden voor de eerste keer bij een beer gezet met een leeftijd van minimaal 10 maanden en maximaal 16 maanden. De cavia’s zijn op dat moment fysiek en mentaal bijna uitgegroeid en zijn dan oud genoeg om een nest te hebben. De cavia’s krijgen hier ongeveer 2 nesten in totaal.

Bij het fokken met cavia’s is het belangrijk om te kijken naar welke rassen en kleuren je kan combineren, ik heb mij hierin de laatste jaren verdiept en in de genetica van cavia’s. Zou je hier vragen over hebben dan mag je die altijd stellen! Een website die hier bij kan helpen is caviarassen.nl (dit is een oudere website en bevat niet de aller nieuwste kleurslagen) Bij al mijn cavia’s die gebruikt worden voor de fok staat een genetische code, hierdoor weet ik wat ze dragen en welke kleuren ik kan verwachten in een nest.

Het is belangrijk om te kijken naar de gezondheid van een dier, is de cavia niet fokgeschikt of draagt de cavia een erfelijke ziekte dan is het belangrijk dat hier niet mee gefokt wordt. De cavia’s die hier worden gebruikt voor de fok hebben altijd een stamboom, zodat ik zie welke kleuren ze dragen voor het bereiken van mijn doel en om inteelt te voorkomen.