Ondanks dat we ongeveer twintig cavia’s hebben, heb ik maar ongeveer vijf nesten per jaar. Hiervan houd ik vaak nog iets aan en alle cavia’s die met pensioen gaan blijven hier wonen, wat betekend dat ik niet veel cavia’s beschikbaar heb. Wilt u toch een cavia bij ons kopen, dan kunt u mij een bericht sturen. Hiermee houd ik bij wie ik een berichtje stuur zodra een kleintje beschikbaar is.

Een nest wordt bij ons geboren in de zeugengroep, in de groep zitten ongeveer acht cavia’s tussen de leeftijd van een paar maanden en vijf jaar oud. Ze leren zo de basis en het omgaan met andere cavia’s. De cavia’s hebben onbeperkt beschikking tot gras, wilde planten, groenten, hooi en water (net wat er tot beschikking is per seizoen, bijvoorbeeld in de winter is het even niet mogelijk om aan genoeg gras en wilde planten te komen) De cavia’s krijgen geen brokken, wel krijgen ze twee keer per week een klein handje gedroogde kruiden en gedroogde stukjes groenten.

De cavia’s verhuizen hier vanaf de 6 weken (later is nooit een probleem) cavia’s hebben veel ruimte nodig om stress met andere cavia’s te vermijden en voor voldoende loopruimte. Denk hierbij aan minimaal 1 vierkante meter voor één cavia en elke cavia die hierbij komt, tel je 0,5 vierkante meter bij op voor de minimale oppervlakte van het hok.

De cavia’s hier eten dagelijks snoepjes (bijvoorbeeld erwtenvlokken) uit de hand en ze komen nieuwsgierig kijken als ze vers groenvoer krijgen. Houd er rekening mee dat cavia’s prooidieren zijn, een verhuizing is stressvol. (reizen, nieuwe omgeving en nieuwe soortgenoten, ander ritueel met voeren enzovoort) Hierdoor kunnen ze in het begin nog erg schrikachtig zijn. Terwijl de cavia bij de fokker niet zo was. Dit komt met geduld vaak goed, zorg ervoor dat een cavia zich vertrouwd voelt en dat elke cavia veilig kan schuilen. Bij de verkoop krijg je een stamboom en een blad mee met informatie, zou er onverwachts iets tussen komen en kunt u niet meer voor een cavia zorgen die u hier gekocht heeft, mogen deze altijd terug gebracht worden!